Arkitektur och kulturvärden i bygglovsprocesser

Arkitektur och kulturvärden i bygglovsprocesser

Så gör du korrekta prövningar av bygglov och fattar beslut med stöd i PBL

– för hållbara och omsorgsfullt gestaltade livsmiljöer

18 november 2024

På denna kurs kan du även delta digitalt på distans


Enligt riksdagens mål för arkitektur-, form- och design ska arkitektur, form och design bidra till ett hållbart, jämlikt och mindre segregerat samhälle med omsorgsfullt gestaltade livsmiljöer, där alla ges goda förutsättningar att påverka utvecklingen av den gemensamma miljön.


För att nå detta mål är det viktigt att planering och byggande sker med fokus på att skapa långsiktigt goda livsmiljöer för både dagens generationer och kommande.


Kommunens beslut i bygglovsärenden gör starka avtryck i hur den bebyggda miljön formas. För dig som arbetar med handläggning av bygglov kan det vara utmanande att göra korrekta prövningar av bygglov och fatta beslut med lagstöd, som säkerställer hållbara och omsorgsfullt gestaltade livsmiljöer.


Denna kurs ger dig ökad säkerhet i hur du ska gå till väga för att avgöra om en ansökan om bygglov ska beviljas eller avslås och när vidare utredningar krävs. Under kursen får du en tydlig genomgång av plan- och bygglagens bestämmelser som skyddar kulturvärden, med hänvisning till relevanta rättsfall där man tolkat och tillämpat varsamhetsbestämmelser och begreppet förvanskning. Dessutom får du tips och inspiration om hur du kan arbeta för att öka förståelsen för värdet av god arkitektur och väl gestaltad miljö hos politiker, allmänhet och andra kommunala förvaltningar.


Ur kursinnehållet:

  • Hur arbeta med gestaltningsfrågor i bygglovsprocesser för att främja god arkitektur och omsorgsfullt gestaltade livsmiljöer?

  • När gäller förvanskningsförbudet och hur avgöra vad som är en särskilt värdefull byggnad?

  • Praktisk hantering av kulturvärden i bygglovsprocessen

  • Bedömning av fasadändringar och fönsterbyten

  • Förhållningssätt till samtida arkitektur och kulturmiljö

  • Genomgång av relevanta bestämmelser i plan- och bygglagen som skyddar kulturvärden

  • Hur öka förståelsen för värdet av god arkitektur och väl gestaltad miljö hos politiker, allmänhet och andra kommunala förvaltningar?

  • Lär och inspireras av framgångsrikt arbete i Karlshamns kommun

arkitektur-och-kulturvarden-i-bygglovsprocesser-studia-1
arkitektur-och-kulturvarden-i-bygglovsprocesser-studia-3
arkitektur-och-kulturvarden-i-bygglovsprocesser-studia-4

Målgrupp: Kursen riktar sig till dig som arbetar med handläggning av bygglov, är bygglovschef eller har en annan roll och är intresserad av frågor som rör arkitektur och kulturvärden i bygglovsprocesser.


Datum: 18 november 2024


Plats: Vasagatan 50, Stockholm eller digitalt på distans via Zoom


Pris:

Kurs i Stockholm: 8590 kronor, exklusive moms. I priset ingår kursens dokumentation i digitalt format, luncher och för- och eftermiddagsfika.


Digitalt deltagande: 7 590 kronor, exklusive moms. Priset gäller deltagande för en person. 

I priset ingår kursens dokumentation i digitalt format.


Sändningen kommer inte att spelas in och får inte heller spelas in av deltagarna.

Kursledare

Annika Andersson, Bebyggelseantikvarie, Attikan AB och planchef, Norrtälje kommun


Annika är bebyggelseantikvarie med lång erfarenhet i frågor gällande kulturvärden i stadsplanerings- och bygglovsprocesser. Hon har arbetat som bygglovshandläggare, planhandläggare och expertstöd i rättsprocesser. Sedan 2022 driver Annika konsultföretaget Attikan AB, med hantering av kulturvärden i bygglovsprocessen som specialitet. Annika arbetar även som planchef i Norrtälje. Med erfarenhet från hela stadsbyggnadsprocessen, från planbesked till slutbesked, är hon mycket väl insatt i frågor rörande myndighetsutövning och komplexa stadsbyggnadsfrågor.

Emina Kovacic, Stadsarkitekt och stadsbyggnadschef, Karlshamns kommun och ordförande i Sveriges arkitekter


Som stadsbyggnadschef ansvarar Emina för översiktsplanering, detaljplanering, bygglov och mätning. Genom sin mångåriga roll som stadsarkitekt och olika samarbeten med Blekinge Tekniska Högskolas institution för fysisk planering har hon tillskansat sig bred erfarenhet i ämnet. Eminas stora intresse för stadsbyggnad, arkitektur och kulturmiljö är något som lett till rollen som ledamot i Riksantikvarieämbetets insynsråd och sedan 2021 även ordförande i bransch- och fackorganisationen Sveriges arkitekter.