Tillsyn av avfallsanläggningar

Tillsyn av avfallsanläggningar

Effektiv och riskbaserad tillsyn enligt miljöbalken

25–26 mars 2025

På denna kurs deltar du digitalt på distans


Under den här kursen får du aktuell och praktiskt tillämpbar kunskap för att kunna genomföra effektiv och riskbaserad tillsyn av avfallsanläggningar utifrån gällande lagstiftning.


Kursen inleds med en genomgång av avfallslagstiftningen och de krav som ställs utifrån lagstiftningen. Därefter får du kunskap och praktiska råd om hur du kan planera för och genomföra effektiv riskbaserad tillsyn av avfallsanläggningar. Hur göra riskbedömningar och prioritera rätt vid tillsyn av avfallsanläggningar – när resurserna för tillsyn är begränsande och behoven är stora?


Vi fokuserar även på hur du kan arbeta för att upptäcka illegal avfallshantering och avfallsbrottslighet och upptäcka lagbrott vid tillsyn av avfallsanläggningar.


Under kursen får du dessutom fördjupad kunskap om dagvatten och lakvatten från avfallsanläggningar. Vilka krav kan och bör man ställa på hantering av dagvatten och lakvatten från avfallsanläggningar och hur genomföra tillsyn? Vi fördjupar oss även i frågor som rör provtagning på dagvatten och lakvatten från avfallsanläggningar.


Kursen avslutas med ett pass med fokus på effektiv och riskbaserad tillsyn av schaktmassor som lagras på avfallsanläggningar och provtagning på schaktmassor.


Under hela kursen har du möjlighet att ställa dina frågor till våra mycket erfarna och pedagogiska kursledare, samt diskutera och dela erfarenheter med kollegor från hela landet.


Ur kursinnehållet:

  • Genomgång av avfallslagstiftningen och de krav som ställs utifrån reglerna

  • Hur planera för och genomföra effektiv riskbaserad tillsyn av avfallsanläggningar?

  • Hur upptäcka illegal avfallshantering och avfallsbrottslighet?

  • Dagvatten och lakvatten från avfallsanläggningar – att ställa krav och utöva tillsyn

  • Provtagning på dagvatten och lakvatten från avfallsanläggningar

  • Effektiv och riskbaserad tillsyn av schaktmassor som lagras på avfallsanläggningar

  • Provtagning på schaktmassor

Målgrupp: Kursen vänder sig till dig som arbetar som miljöinspektör på landets kommuner. Arbetar du med dessa frågor på Länsstyrelsen eller som konsult är du också välkommen att delta på kursen.


Datum: 25–26 mars 2025


Plats: Digitalt på distans via Zoom


Pris

Digitalt deltagande: 9 990 kronor, exklusive moms. Priset gäller deltagande för en person. 

I priset ingår kursens dokumentation i digitalt format.


Sändningen kommer inte att spelas in och får inte heller spelas in av deltagarna.

Kursledare

Sarah Ryderheim, Miljökonsult inom avfall och resurshantering, Sweco Malmö


Sarah är Civilingenjör i Ekosystemteknik med inriktning miljösystem. Hon har tidigare arbetat vid Miljöförvaltningarna i Göteborg och Malmö med bland annat tillsyn på avfallsanläggningar, men är sedan fem år konsult inom avfall och resurshantering. Sarah är specialiserad inom avfallslagstiftning och arbetar med tillståndsärenden och andra utredningar för avfallsanläggningar, BAT-slutsatsersamt som specialist inom frågor om återvinning av avfall i anläggningsändamål. Sarah har tidigare medverkat i utbildningar och föredrag och är medförfattare till Avfall Sveriges rapport om Behandlingsmetoder av förorenade överskottsmassor.

Hedda Bergqvist Kringstad, Miljöingenjör, Sweco Vänersborg


Hedda är utbildad civilingenjör i Kemiteknik. Hedda har tidigare arbetat som produktionsingenjör hos Ragnsells på en av landets största avfalls- och deponianläggningar (Heljestorp i Vänersborg). Där arbetade hon med frågor relaterat till lak- och dagvattenhantering, vattenrening, kontrollprogram och miljörapportering samt en del utveckling av behandlingsmetoder för avfall. Hedda arbetar numera som miljökonsult med fokus på avfallsanläggningar, främst med frågor kopplat till vattenhantering.