6 oktober 2025, Stockholm
På denna kurs kan du även delta digitalt på distans
Under denna kurs fördjupar du dig kring juridiken gällande ansvarsfördelning för dagvatten i befintlig bebyggelse. Vem ansvarar för vad? Hur ser lagstiftningen ut idag? Och inte minst – vilka krav ställs på VA-huvudmannen för att den allmänna va-anläggningen ska fungera även vid en ökad belastning till följd av större regn och skyfall? Under kursdagen varvas föreläsning med genomgång av praxis och aktuella rättsfall.
Idag kommer stora regn eller skyfall allt oftare vilket leder till problem i befintlig bebyggelse, eftersom det allmänna VA-ledningsnätet inte är dimensionerat efter de ökade mängderna dagvatten som avrinner hårdgjorda ytor i våra tätorter. I den befintliga bebyggelsen finns dessutom ofta de kombinerade VA-ledningssystemen kvar.
Dagvattnet behöver omhändertas, fördröjas eller renas. Men allt vatten som avrinner ytor är inte VA-huvudmannens ansvar, och vid en ansvarsutredning uppstår ofta många frågor, så som:
Dessa är frågor som vi kommer att fördjupa oss kring under kursdagen. Vi lägger ett stort fokus vid genomgång av praxis och aktuella rättsfall.
Efter kursen har du ökat din kunskap om kraven på den allmänna VA-anläggningen i befintlig bebyggelse samt vilket ansvar VA-huvudmannen har för hantering av dagvatten i relation till väghållarens och fastighetsägarens ansvar.
Datum: 6 oktober 2025
Plats: Vasagatan 50, Stockholm eller digitalt på distans via Zoom
Pris:
Kurs i Stockholm: 8 590 kronor exklusive moms. I priset ingår kursens dokumentation i digitalt format, lunch och för- och eftermiddagsfika.
Digitalt deltagande: 7 590 kronor, exklusive moms. Priset gäller deltagande för en person.
I priset ingår kursens dokumentation i digitalt format.
Sändningen kommer inte att spelas in och får inte heller spelas in av deltagarna.
Johanna Lindqvist, advokat, Advokatfirman Lindahl
Johanna arbetar med rådgivning och som biträde vid tillståndsprövningar för miljöfarlig verksamhet och vattenverksamhet. Hon ger även juridisk rådgivning i frågor om tillsyn enligt miljöbalken och biträder vid överklaganden av tillsynsbeslut. Johanna arbetar även ofta med ansvarsfrågor enligt 10 kap. miljöbalken, där hon exempelvis bistår med ansvarsutredningar, hantering av avtalsreglering och som biträde i myndighets- och domstolsprocesser. Miljöbalkens kopplingar till planeringslagstiftning och vattentjänstlagen är ett område som hon tycker är mycket intressant. Där har Johanna stor erfarenhet av att arbeta med kommuner och va-huvudmän samt fastighetsägare i olika skeden av planarbete och strategiska frågor. Johanna håller också ofta föreläsningar och skriver artiklar om de rättsområden som hon är verksam inom.