9 december 2024, Stockholm
På denna kurs kan du även delta digitalt på distans
Simning, lek och annan aktivitet i vatten är en viktig rörelseform som ger positiva hälsoeffekter för många människor. Bassängvattnet och inomhusmiljön i badanläggningar kan dock ge upphov till hälsorisker om bassängbadet inte sköts på rätt sätt.* Därför är det viktigt med effektiv tillsyn för att förebygga olika hälsorisker.
Tillsyn av bassängbad är ofta komplext och kräver kunskap inom ett flertal olika områden, bland annat reningsteknik, provtagning, ventilation och smittskydd. Under denna kursdag har vi valt att fördjupa oss i några av de mest utmanande frågorna när det gäller tillsyn av bassängbad.
Under kursen får du dessutom möjlighet att ställa dina frågor till de mycket erfarna och kunniga kursledarna och du kan även utbyta erfarenheter med kollegor från olika delar av landet.
*Källa: Folkhälsomyndigheten
Reningsanläggningar för bassängvatten – hur fungerar olika system?
Tillsyn av reningsteknik och kontroll av vattenkvalitet av bassängvatten
Tillsynsmetodik för bassängbad
Tillsyn av verksamhetsutövarens egenkontroll och riskbedömning
Vilka kunskapskrav kan ställas på verksamhetsutövaren i olika situationer?
Tillsyn av provtagningsprogram och provtagning
Tillsyn av luftkvalitet med fokus på trihalometaner och trikloramin
Badhusfötter (Hot foot-syndrome) – vilka krav kan ställas på verksamhetsutövaren för att förebygga att besökare drabbas av badhusfötter?
Legionella – hur förebygga utbrott och vilka åtgärder ska vidtas vid utbrott?
Datum: 9 december 2024
Plats: Vasagatan 50, Stockholm eller digitalt på distans via Zoom
Pris:
Kurs i Stockholm: 8 590 kronor, exklusive moms. I priset ingår kursens dokumentation i digitalt format, lunch och för- och eftermiddagsfika.
Digitalt deltagande: 7 590 kronor, exklusive moms. Priset gäller deltagande för en person.
I priset ingår kursens dokumentation i digitalt format.
Sändningen kommer inte att spelas in och får inte heller spelas in av deltagarna.
Henrik Janson, CTO, EnviroWater Nordic
Henrik har lång och fördjupad erfarenhet av vattenbehandling och driftsfrågor för publika badanläggningar i Norden.
Marithe Eriksson, miljöinspektör, Västmanland-Dalarna miljö- och byggförvaltning
Marithe har arbetat som miljöinspektör sedan 1995 och har mycket stor erfarenhet av tillsyn på bassängbad. Hon har tidigare under många år arbetat i Stockholm stad med bland annat tillsyn av bassängbad.
Heike Kaden, miljö- och hälsoskyddsinspektör, Miljöförvaltningen, Uppsala Kommun
Heike är en utbildad naturvetare med en tvärvetenskaplig forskarutbildning från Karlsruhe Institute of Technology i Tyskland och Ångström Laboratoriet i Uppsala. Hon har arbetat på miljöförvaltningen Uppsala sedan 2017 och brinner för en effektiv tillsyn som gör skillnad och strävar efter att förtydliga och förenkla processer för att underlätta arbetet. Som inspektör fokuserar Heike bland annat på smittspårning av objektburen smitta samt tillsyn av strandbad och bassängbad. Hon har även ett uppdrag inom verksamhetsplanering och uppföljning samt arbetar med förvaltningens beredskapsarbete för allvarliga störningar och vid höjd beredskap.
Caroline Schönning, utredare, Folkhälsomyndigheten
Caroline arbetar som utredare på Folkhälsomyndigheten sedan många år. Hennes fokus är smittskydd och miljömikrobiologi där arbetsuppgifterna bland annat omfattar övervakning av smittsamma sjukdomar, framtagande av kunskapsunderlag och vägledning samt myndighetssamverkan på olika nivåer.
Ylva Eriksson, utredare, Folkhälsomyndigheten
Ylva har arbetat med tillsynsvägledning på Folkhälsomyndigheten sedan 2017 och innan dess som miljö- och hälsoskyddsinspektör i olika kommuner.