Dagvatten och skyfall i detaljplanering

Dagvatten och skyfall i detaljplanering

Från dagvattenutredning till genomförande och drift av hållbara dagvattenlösningar

28–29 april 2025, Stockholm

På denna kurs kan du även delta digitalt på distans


I alla detaljplaner som tas fram idag behöver vi planera för ökade vattenflöden och för att uppnå god vattenstatus i recipienten. Det ställer nya krav på kunskap om både juridik och teknik för att rätt anpassade dagvattenlösningar ska komma på plats, som både kan fördröja och rena dagvattnet. Under denna kurs ökar du din kunskap om hur du kan arbeta för att lösa dagvattenfrågan i detaljplaneprocesser, så att dagvattenlösningarna verkligen genomförs i exploateringsprojektet och även att driften av dagvattenanläggningarna säkerställs.


Dagvattenhanteringen är en svår fråga att hantera i de flesta detaljplaneprocesser, eftersom den ökade mängden rinnande vatten påverkar såväl planområdet som omgivningen och recipienten. Finns inte dagvattenlösningar på plats som är rätt dimensionerade, riskerar fastigheter att översvämmas och vattenkvaliteten att försämras i recipienten. Dagvatten innehåller alltid föroreningar, och det ställs nu högre krav kring fördröjning och rening av dagvattnet vid exploatering, på grund av ökade flöden och skärpta vattenkvalitetsmål.


Det är många olika lagar som styr dagvattenhanteringen vid detaljplanering i syfte att undvika översvämningar och att klara miljökvalitetsnormer. Ansvarsfördelningen mellan VA-huvudmannen och kommunen behöver även klargöras. Vem har ansvaret för att ta hand om dagvattnet? På vilket sätt och var ska dagvattnet omhändertas? Hur kan man reglera dagvattenfrågor i plankartan och skapa utrymme för dagvattenlösningarna? Och inte minst, hur kan man arbeta i kommunen för att säkerställa att dagvattenlösningarna som föreslås i dagvattenutredningen även blir verklighet i projektering och byggprojekt? Dessa är några av frågeställningarna som vi behandlar under kursen.


Ur kursinnehållet:


  • Genomgång av lagstiftningen som reglerar dagvattenfrågor vid planering och exploatering

  • Vad är en miljökvalitetsnorm för vatten? Hur påverkar detta dagvattenhanteringen i fysisk planering och detaljplanearbetet?

  • Lagliga och lämpliga planbestämmelser för att hantera dagvattenfrågor i plankartan

  • Hur arbeta för att lösa dagvattenhanteringen vid detaljplanering och säkra förvaltningen av dagvattenanläggningarna – i praktiken?

  • Dagvattenutredning vid detaljplanering – vad bör utredningen innehålla för att bli ett bra beslutsunderlag?

  • Välfungerande öppna gröna dagvattenlösningar – hur ska de dimensioneras, anläggas och förvaltas?

  • Hur arbeta i detaljplaneskedet för att klimatanpassa bebyggelse utifrån risker för skyfall och översvämningar?

  • Hur löser vi frågan om rening av dagvatten och hantering av skyfall i detaljplanen och vid plangenomförandet? Några praktiska exempel och rättsfall för vägledning


Efter kursen har du ökat din kunskap om hur du kan arbeta för att lösa frågan om dagvatten i detaljplaneprocesser, så att fastigheter inte riskerar att översvämmas och vattendragen inte belastas av exploateringen.

dagvatten-i-detaljplanering-studia-8
dagvatten-i-detaljplanering-studia-4
dagvatten-i-detaljplanering-studia-2
dagvatten-i-detaljplanering-studia-7
dagvatten-i-detaljplanering-studia-5

Målgrupp: Kursen vänder sig till dig som arbetar med hantering av dagvattenfrågor vid detaljplanering, som till exempel VA-ingenjör, utredningsingenjör, projektingenjör/projektledare, planarkitekt, klimatanpassnings- eller miljöstrateg. Även andra som arbetar inom kommunen, på länsstyrelsen eller som konsult är välkomna till kursen.


Datum: 28–29 april 2025


Plats: Vasagatan 50, Stockholm eller digitalt på distans via Zoom.


Pris:

Kurs i Stockholm: 12 990 kronor, exklusive moms. I priset ingår kursens dokumentation i digitalt format, luncher och för- och eftermiddagsfika.


Digitalt deltagande: 10 990 kronor, exklusive moms. Priset gäller deltagande för en person. 
I priset ingår kursens dokumentation i digitalt format.


Sändningen kommer inte att spelas in och får inte heller spelas in av deltagarna. 

Kursledare

Jonas Christensen

Jurist, Ekolagen Miljöjuridik AB

Irina Persson

Utredningsingenjör dagvatten, Uppsala vatten

Hannes Öckerman

Civilingenjör inom miljö- och vattenteknik och miljökonsult, WRS

Daniel Lundqvist

Civilingenjör inom naturresursteknik, SWECO

Gunnar Lunnergård

Plan- och exploateringschef, Vaxholms stad