NIS2 och CER i VA-verksamhet

NIS2 och CER i VA-verksamhet – Vad innebär de nya lagkraven i praktiken?

Hur stärka både den digitala och fysiska säkerheten och förankra säkerhetsarbetet i hela organisationen?

11–12 juni 2025, Stockholm

På denna kurs kan du även deltar digitalt på distans


Under denna kurs får du viktig kunskap om hur EU-direktiven NIS2 och CER påverkar VA-verksamheter i Sverige och vad som kommer att krävas för att uppfylla de nya lagkraven. Vi fördjupar oss i frågor om vad som kan göras för att stärka både den digitala och fysiska säkerheten och hur säkerhetsarbetet förankras i hela organisationen.


I det allvarliga säkerhetspolitiska läget som råder är arbetet med att stärka informations- och cybersäkerheten ett prioriterat område. Det är även nödvändigt att säkerställa förmågan hos samhällsviktig verksamhet, bland annat VA-verksamhet, att förebygga, motstå och hantera störningar eller avbrott i verksamheten.


VA-verksamheter i Sverige berörs av de båda EU-direktiven NIS2 och CER, som kommer att införlivas i svensk rätt genom Den nya lagen om cybersäkerhet (NIS2) och Lag om motståndskraft hos kritiska verksamhetsutövare (CER). De nya lagarna föreslås träda i kraft den 1 augusti 2025.


Under denna kurs fokuserar vi på hur man i VA-verksamheter kan arbeta strategiskt med säkerhetsfrågor, så att organisationen kan leva upp till de kommande lagkraven.


Du ökar din kunskap om hur olika typer av risker kan hanteras och förebyggas, hur incidenter ska rapporteras och hur man kan planera för så snabb återhämtning som möjligt efter incidenter, för att säkerställa tillhandahållandet av den samhällsviktiga tjänsten. Målsättningen är att bygga en robust säkerhetsstruktur som garanterar att VA-tjänster kan fortsätta fungera även under påfrestande förhållanden.


Efter att ha deltagit på kursen har du kunskap om vad de nya lagkraven kommer att innebära och vad som krävs av VA-verksamheter för att följa lagstiftningen.


Ur kursinnehållet:

  • Vad innebär CER-direktivet och NIS2-direktivet för svenska VA-verksamheter?

  • Vem har ansvar för att de nya lagkraven uppfylls?

  • Hur arbeta för att förankra säkerhetsarbetet i hela organisationen för att skapa en robusthet och god förmåga att hantera både digitala och fysiska hot?

  • Anmälningsskyldighet till tillsynsmyndighet

  • Hur etablera och upprätthålla ett systematiskt arbete för informationssäkerhet i praktiken?

  • Riskhanteringsåtgärder – vad innebär det i VA-verksamhet?

  • Kravet på att rapportera in betydande incidenter

  • Tillsyn och sanktioner – NIS2

  • Ändamålsenlig hantering av personalsäkerhet i VA-verksamhet

  • Hur organisera ett strategiskt säkerhetsarbete i VA-verksamhet för att förhindra störningar eller avbrott från att uppstå?

  • Hur säkerställa ett tillfredställande fysiskt skydd av lokaler och kritisk infrastruktur?

  • Hur planera för att reagera på, stå emot och begränsa konsekvenserna av incidenter?

Målgrupp: Kursen vänder sig till dig som arbetar som VA-chef, enhets- eller driftchef inom VA, VA-ingenjör, VA-strateg, säkerhetschef eller säkerhetsskyddschef på en kommun eller VA-bolag. Även andra intresserade är varmt välkomna att delta på kursen.


Datum: 11–12 juni 2025


Plats: Vasagatan 50, Stockholm eller digitalt på distans via Zoom


Pris:

Kurs i Stockholm: 12 990 kr exkl. moms. I priset ingår kursens dokumentation i digitalt format, luncher och för- och eftermiddagsfika.


Digitalt deltagande: 10 990 kronor exklusive moms. Priset gäller deltagande för en person. I priset ingår kursens dokumentation i digitalt format


Sändningen kommer inte att spelas in och får inte heller spelas in av deltagarna.

Kursledare

Gilbert Nordenswan, jurist och grundare, Nordenswan Carlsson


Gilbert Nordenswan är jurist med lång erfarenhet av lagstiftningen kring infrastruktur och samhällsutveckling. Gilbert var tidigare chefsjurist på Svenskt Vatten, och arbetade då med allt från EU-rätt, myndighetskontakter, expert i flera statliga utredningar, branschvägledningar, utbildningar och rådgivning. Arbetet med säkerhetsfrågor har fått ett allt större utrymme, på grund av ett ökat fokus på säkerhet i VA-branschen och för att EU-lagstiftningen har förändrats på detta område.
Efter elva år på Svenskt Vatten grundade Gilbert tillsammans med Annika Carlsson juristfirman Nordenswan Carlsson AB. Han arbetar idag med utbildningar, rättsutredningar, ombud i rättstvister och rådgivning i juridiska frågor kopplade till tillhandahållandet av allmänna vattentjänster. Uppdragsgivarna är framför allt kommuner och VA-organisationer, och frågorna om säkerhet och beredskap blir allt vanligare i dessa uppdrag.

Annika Carlsson, jurist och grundare, Nordenswan Carlsson


Annika Carlsson är jurist med tidigare erfarenhet av arbete på advokatbyrå och på branschorganisationen Svenskt Vatten. På Svenskt Vatten arbetade Annika till stor del med branschvägledning, utbildning och rådgivning. Säkerhetsfrågor utgjorde en stor del av arbetet. Annika har bland annat varit drivande i branschens säkerhetsnätverk och har varit med i framtagandet av Svenskt Vattens säkerhetshandbok. Annika har även hållit i de juridiska delarna i flera säkerhetsutbildningar. 2022 grundade Annika juristfirman Nordenswan Carlsson AB tillsammans med Gilbert Nordenswan. Även i denna roll har säkerhetsjuridik varit en viktig del. Bland annat har Annika tagit fram säkerhetsskyddsavtal åt kommuner.

Stefan Johnsson, säkerhets- och kvalitetschef, Sydvatten AB


Sydvatten AB är ett kommunägt bolag som producerar dricksvatten till 17 kommuner i västra Skåne. Stefan Johnsson är civilingenjör i väg- och vattenbyggnad och har en bakgrund från kommunal VA-verksamhet i både en mindre kommun och i olika roller på Sydvatten, där han bland annat har arbetat en längre tid som produktionschef. Han har dessutom arbetat som VA-konsult. Sydvatten lägger stort fokus på säkerhetsfrågor med en egen avdelning för det syftet. Åtgärder inom informationssäkerhet, personalsäkerhet och fysisk säkerhet är prioriterade områden, jämte krisberedskap och beredskapshöjande åtgärder inom ramen för totalförsvaret.