Vi har både grund- och fördjupningskurser, så att du ska hitta en kurs som passar ditt utbildningsbehov. Du har även möjlighet att bli diplomerad registrator hos oss på Studia.
Offentlighetsprincipen, offentlighets- och sekretesslagen och övrig tillämplig lagstiftning inom offentlig sektor är en viktig del i ditt möte med allmänheten, andra myndigheter och intresserade journalister.
Informationshanteringen i många verksamheter inom offentlig sektor påverkas idag och speglas av den ökade digitaliseringen i samhället. I dina dagliga arbetsuppgifter som registrator möts du av ny digital teknik och nya krav i lagstiftningen gällande detta, som du även behöver ta hänsyn till i ditt arbete.
Under våra kurser ökar du din kunskap kring gällande lagstiftning inom området och vad registreringsskyldigheten innebär i praktiken för dig som registrator i offentlig sektor.
I samtliga kurser kommer du även att få flera nya verktyg som du kan använda direkt i ditt arbete, så att du kan arbeta både effektiv och rättssäkert, för en tryggare hantering av frågor som rör informationshantering och diarieföring i din verksamhet.
Bli diplomerad registrator
När du har deltagit i kurserna Diarieföring – grundkurs, 3 dagar; Diarieföring – fördjupningskurs, 2 dagar samt Offentlighet och sekretess för dig som registrator, 2 dagar, kan du boka in dig på Tentamen - diplomerad registrator.
Kursen Diarieföring för dig som erfaren registrator, 4 dagar, ger dig också rätt att boka tentamen till diplomerad registrator.
Tentamenstillfällen erbjuds vid ett tillfälle på våren och ett på hösten.
Diarieföring – grundkurs, 3 dagar
Under kursen går vi igenom hur vi skapar bra sökmöjligheter och strukturer, samt hur bra rutiner kring informationshantering, registrering och posthantering kan se ut. Efter kursen ska du ha en grundkunskap och insikt i hur diariet i en modern förvaltning kan användas för att effektivisera och kvalitetssäkra er verksamhet.
Diarieföring – fördjupningskurs, 2 dagar
Under kursen går vi igenom hur man tar fram och uppdaterar en klassificeringsstruktur, informationshanteringsplan och hur man kan skapa handböcker för att styra verksamheten till bättre kvalitet i informationshantering. Efter kursen har du fått flera nya verktyg för att kunna känna dig trygg i ditt arbete och att hantera frågor som rör informationshantering och diarieföring i din verksamhet.
Offentlighet och sekretess för dig som registrator, 2 dagar
Under kursen går vi igenom offentlighetsprincipen, hur offentlighets- och sekretesslagen (OSL) är uppbyggd, när man kan åberopa sekretess och exempel på överföring av sekretess och sekretessbrytande bestämmelser. Efter kursen ska du känna dig trygg vid ett eventuellt utlämnande av allmänna handlingar, och även veta på vilken grund du kan neka utlämnande av allmänna handlingar.
Diarieföring för dig som erfaren registrator, 4 dagar (2 + 2)
Under kursen får du som erfaren registrator en anpassad genomgång med fokus på uppdateringarna som skett i reglerna kring diarieföring, registrering och tillämpningen av offentlighets- och sekretesslagstiftningen i offentlig sektor.
Repetitionsdag för dig som registrator inför diplomering, 1 dag
Under kursen får du en anpassad och kortare genomgång av reglerna kring diarieföring, registrering och tillämpningen av offentlighets- och sekretesslagstiftningen i offentlig sektor, så att du är väl förberedd inför tentamen.
Tentamen – diplomering registrator, halvdag
Tentamen genomförs digitalt på distans.
Datum: 2025
Plats: Vasagatan 50, Stockholm eller digitalt på distans via Zoom
Pris: Se respektive kurs
Genomförande av tre diplomeringskurser (totalt 7 kursdagar) samt tentamen under ett års tid – digitalt deltagande:
Ord pris: 36 960 kr Paketpris: 29 990 kr (ca 20% rabatt)
Genomförande av tre diplomeringskurser (totalt 7 kursdagar) samt tentamen under ett års tid – kurs i Stockholm:
Ord pris: 43 960 kr Paketpris: 34 990 kr (ca 20% rabatt)
Sophia Ulfstedt, konsult inom registratur och informationshantering
Sophia arbetar med att leda kurser och utbildningar inom informationshanteringsområdet, med särskilt fokus på kompetensutveckling för registratorer inom offentlig sektor. Hon hjälper även organisationer att kartlägga och effektivisera sin informationshantering. Sophia är en mycket uppskattad föreläsare inom diarieföring och arkiv, och hon har under de senast tre åren även ansvarat för diplomering av registratorer och informationscontrollers. Hon har många års erfarenhet av att arbeta med informationshantering och olika informationssystem inom både den kommunala och statliga sektorn. Sophia arbetade tidigare som registrator, systemadministratör och förvaltningsledare på Myndigheten för yrkeshögskolan. Innan dess arbetade hon som registrator för fastighetsnämnden och som bolagssekreterare för Strategiska fastigheter i Västerås stad.
Föreläser på kurserna:
Anette Schierbeck, tf. chefsjurist och avdelningschef, Kammarkollegiet
Anette är jurist och har drygt 30 års erfarenhet från offentlig förvaltning. Hon arbetar till vardags som tillförordnad chefsjurist och avdelningschef vid Kammarkollegiet. Anette har tidigare varit enhetschef vid Statens institutionsstyrelse och Rikspolisstyrelsen och arbetat på domstol samt inom kriminalvården. Hon har även varit förordnad som statens representant i ett tiotal arbetslöshetskassor. Anette har varit utbildare i över 10 år och är en mycket uppskattad kursledare i till exempel kurser om offentlighet och sekretess och förvaltningsrätt för olika målgrupper. Hon får alltid högsta betyg från deltagarna på de kurser som hon håller i.
Föreläser på kurserna:
Cecilia Törnborg Myhre, huvudregistrator, Norrköpings kommun
Cecilia har många års erfarenhet av registratorsyrket, främst inom kommunal förvaltning. Hon har tidigare gått diplomeringsprogrammen och är både diplomerad registrator och informationscontroller. Idag arbetar hon som huvudregistrator i Norrköpings kommun och har även ett gruppledaruppdrag för den centrala registraturen på kommundirektörens kontor. Cecilia brinner för informationshanteringsfrågor och att lyfta registratorns roll och betydelse på arbetsplatsen.
Föreläser på kurserna:
Gabriella Grindbo, registrator, Uppsala kommun
Gabriella arbetar som registrator i Uppsala kommun, med mångårig erfarenhet som registrator och arkivsamordnare inom kommunal sektor. Gabriella har en bred utbildningsbakgrund inom statskunskap och humanioraämnen, och hon utbildar sig nu även till arkivarie på Mittuniversitetet på distans. Registratoryrket är mångfacetterat och ett arbete som ständigt utvecklas. Gabriella välkomnar alltid deltagarnas nya frågeställningar under kurstillfällena, något som gör utbildningsuppdraget än mer utvecklande och roligt.
Föreläser på kursen: