Förorenade områden – Fördjupningskurs

Förorenade områden – Fördjupningskurs

7–8 maj 2025

På denna kurs deltar du digitalt på distans


Hantering av förorenade områden ställer krav på kunskaper för att kunna fatta korrekta beslut. Oavsett om du utformar eller granskar provtagningsplaner så behövs grundliga kunskaper i hur risker med förorenade områden ska bedömas och hanteras.


Denna fördjupningskurs riktar sig till dig som arbetar med förorenande områden på en tillsynsmyndighet. Som deltagare får du fördjupad kunskap om olika föroreningar och deras egenskaper. Vi fördjupar oss även i hur MIFO-modellen kan tillämpas i praktiken.


Du får dessutom ta del av exempel på strategier och tekniker för provtagning anpassade till de platsspecifika förhållandena, för att kunna utföra noggranna riskbedömningar och identifiera hälsofarliga ämnen. Vi går bland annat igenom olika metoder för riskbedömning, bland annat Naturvårdsverkets riktvärdesmodell.


Du får även verktyg för att kunna avgöra när du behöver utföra en förenklad eller fördjupad bedömning, samt vad som bör ingå i en provtagningsplan och provtagning. På så vis får du en bättre grund för att kunna fatta beslut om riskbedömning, hantering och efterbehandlingsåtgärder. Kursen avslutas med ett pass om efterbehandling av förorenade områden – processen, EBH-metoder och granskning av EBH-planer.


Efter genomförd kurs har du fått fördjupad kunskap inom flera viktiga områden i arbetet med förorenade områden.


Ur kursinnehållet:

  • Fördjupa din kunskap om olika föroreningar och deras egenskaper

  • Hur tillämpa MIFO-modellen i praktiken?

  • Hur använda Naturvårdsverkets generella riktvärden för korrekta riskbedömningar?

  • Hur göra en strukturerad riskbedömning av förorenade områden – utifrån Naturvårdsverkets riskbedömningsmetodik?

  • Hur tillämpa Naturvårdsverkets beräkningsmodell för platsspecifika riktvärden i praktiken?

  • Fördjupande kunskap om provtagningsmetoder vid förorenade områden och i massor

  • Verktyg och stöd för granskning av provtagningsplaner

  • Efterbehandling av förorenade områden – processen, EBH-metoder och granskning av EBH-planer

Målgrupp: Kursen vänder sig till dig som arbetar med frågor som rör förorenade områden som miljöinspektör eller miljöchef på landets kommuner, miljöhandläggare på länsstyrelse eller på Försvarsinspektören för hälsa och miljö. Även andra intresserade är välkomna att delta på kursen.


Datum: 7–8 maj 2025


Plats: Digitalt på distans via Zoom


Pris:

Digitalt deltagande: 9 990 kronor, exklusive moms. Priset gäller deltagande för en person.

I priset ingår kursens dokumentation i digitalt format.


Sändningen kommer inte att spelas in och får inte heller spelas in av deltagarna.

Kursledare

Jonas Östgren, ekotoxikolog, Trapezia miljökonsult


Jonas Östgren, ekotoxikolog med bakgrund från Uppsala universitet, Kemikalieinspektionen och EFSA. Jonas är specialist inom riskbedömningar, ekotoxikologi och miljöföroreningar och har arbetat i expertroller på olika myndigheter. Han har arbetat som miljökonsult i 20 år med främst frågor som rör riskbedömningar, förorenade områden, PFAS, mark- och vattenprovtagningar samt marin biologi och ekotoxikologi. Han handleder också studenter samt utbildar inom miljö och hållbarhet.
Jonas har lång erfarenhet av att arbeta med avfall och masshantering kopplat till förorenade områden, men även återvinning av avfall, sekundära ballastmaterial och End of Waste. Hans breda kompetens och erfarenhet gör honom till en värdefull resurs inom miljökonsultverksamhet och hållbar utveckling.

Mattias Jacobson, geolog och miljökonsult, Trapezia miljökonsult


Mattias Jacobson är en erfaren geolog med kunskaper inom miljöfarlig verksamhet, miljöjuridik, miljökonsekvensbeskrivningar (MKB), miljöledning och miljösamordning. Han har varit verksam som miljökonsult i över 20 år, främst med frågor berör avfall och avfallshantering, tillståndsprövningar och förorenad mark.
Mattias har lång erfarenhet med avfall och avfallshantering, inklusive provning av avfall. Han har arbetat länge med återvinning av avfall och sekundära ballastmaterial. Dessutom har han arbetat med provning, kontroll/revision och certifiering av ballast, även från återvunnet material. Hans breda kompetens och erfarenhet gör honom till en värdefull resurs inom miljökonsultverksamhet och hållbar utveckling.