Kontroll av dricksvattenanläggningar

Kontroll av dricksvattenanläggningar

Hur uppfylls lagkraven inom livsmedelskontrollen för både större och mindre dricksvattenanläggningar?

13 maj 2025, Stockholm

På denna kurs kan du även delta digitalt på distans


Dricksvatten som levereras av en kommunal eller kommersiell verksamhet omfattas av omfattande lagkrav vad gäller produktion och distribution av dricksvatten till konsument. Under denna kurs ökar du som livsmedelsinspektör din kunskap om hur du kan gå till väga samt vilka delar du kan fokusera på vid kontroll av dricksvattenanläggningar. Du får en ökad kunskap och förståelse för hur dricksvattenberedning fungerar, samt vilka utmaningar och sårbarheter som finns när det gäller frågor som rör säkerhet och beredskap på dricksvattenanläggningar.


Dricksvattenberedning är komplex och ska fungera dygnet runt, årets alla dagar. Storleken på vattenverken som levererar ett dricksvatten till konsumenter varierar, från mycket stora till små anläggningar som kan ha olika ägarskap, till exempel som kommunal förvaltning, kommunalförbund, kommunalt bolag, eller kommersiella anläggningar. Lagkraven kring produktion och distribution av dricksvatten syftar till att dricksvattnet ska vara hälsosamt och rent, samt inte utgöra en risk för människors hälsa. Samma krav gäller oavsett formen för ägarskapet.


Det har tillkommit flera nya krav på dricksvattenproducenter och leverantörer av dricksvatten i och med det nya dricksvattendirektivet som trädde i kraft 1 jan 2023. Nu ställs högre krav kring till exempel undersökning av kvalitet på råvatten, kontaktmaterial, nya parametrar och gränsvärden för ämnen som kan förekomma i dricksvatten, samt en ökad driftkontroll med övervakning av turbiditet.


Genom Livsmedelsverkets operativa mål har även nya krav ställts på livsmedelskontrollen. Senast den 31 december 2025 ska offentlig kontroll ha utförts vid de allmänna vattenverk och distributionsanläggningar som omfattas av Livsmedelsverkets föreskrifter (LIVSFS 2008:13) om åtgärder mot sabotage och annan skadegörelse riktad mot dricksvattenanläggningar.*


Under denna kurs får du som livsmedelsinspektör öka din kunskap om hur du avgör om verksamhetsutövaren har uppfyllt kraven i lagstiftningen gällande produktion och distribution av dricksvatten, från en dricksvattenanläggning som levererar mer än 10 kubikmeter dricksvatten per dygn eller som levererar dricksvatten till fler än 50 personer.


Efter kursen har du fått en ökad kunskap och trygghet kring hur du kan lägga upp kontrollen, samt vilka delar du kan fokusera på vid kontroll av olika typer av dricksvattenanläggningar, så att du kan avgöra om verksamhetsutövaren har uppfyllt kraven i lagstiftningen.


*Källa: Livsmedelsverket


Ur kursinnehållet:

  • Hur producerar och distribuerar man ett dricksvatten? Från vattentäkt till dricksvattenkran

  • Hur kopplas driften till de nya dricksvattenföreskrifterna?

  • Tekniska lösningar vid beredning av dricksvatten – hur fungerar olika reningstekniker i processen från råvatten till dricksvatten?

  • Faroanalys på kommunala dricksvattenanläggningar – hur bedömer man faroanalys och provtagningsprogram?

  • Provtagning av dricksvatten – hur granska och bedöma provtagningsprogram? Vad ska man tänka på?

  • Vad betyder omvärldsläget för säkerheten vid våra vattenanläggningar och vilka krav finns på kommunen?

  • Kontroll av säkerhet och beredskap på dricksvattenanläggningar – förslag på kontrollpunkter

Målgrupp: Livsmedelsinspektörer som arbetar med kontroll av dricksvatten på landets kommuner. Du kan arbeta med kontroll av både kommunala dricksvattenproducenter och mindre dricksvattenproducenter som är verksamhetsutövare. Även andra som är intresserade är välkomna till kursen.


Datum13 maj 2025


Plats: Vasagatan 50, Stockholm eller digitalt på distans via Zoom


Pris:

Kurs i Stockholm: 8 590 kronor, exklusive moms. I priset ingår kursens dokumentation i digitalt format, lunch och för- och eftermiddagsfika.


Digitalt deltagande: 7 590 kronor, exklusive moms. Priset gäller deltagande för en person.

I priset ingår kursens dokumentation i digitalt format.


Sändningen kommer inte att spelas in och får inte heller spelas in av deltagarna.

Kursledare

Peder Häggström, seniorkonsult dricksvatten, Envidan


Peder Häggström är seniorkonsult med närmare 20 års erfarenhet inom både kommunal dricksvattenproduktion och som konsult. Han arbetade tidigare som utvecklingsingenjör inom vattenproduktion på Stockholm Vatten och Avfall. Efter det har han arbetat som konsult i många olika typer av uppdrag som rör dricksvattenproduktion, i roller som uppdragsansvarig, projekteringsledare och specialist. Han stöttar ofta kommunala dricksvattenproducenter i allt från daglig drift till om- och nybyggnationer. Peder föreläser även på flera av Svenskt Vattens dricksvattenkurser, och han är även medförfattare till Svenskt Vattens dricksvattenböcker.

Christina Nordensten, konsult inom beredskap och civilt försvar inom dricksvattenområdet, Nordensten Consulting


Christina Nordensten är konsult med lång erfarenhet av arbete med beredskaps- och krisberedskapsfrågor och civilt försvar. Hon arbetade tidigare som beredskapshandläggare på Livsmedelsverket inom dricksvattenområdet. 2004 grundade Christina den nationella vattenkatastrofgruppen VAKA och har stor erfarenhet av kriser inom kommunal dricksvattenförsörjning. Christina har ansvarat för flera regeringsuppdrag, utredningar, utbildningar och övningar och producerat ett stort antal handböcker under åren. Genom det breda arbetsområdet har samarbeten med kontrollen (tillsynen) på lokal som nationell nivå varit en självklarhet. Christina tog fram Sveriges första säkerhetshandboken för dricksvatten parallellt med kollegornas arbete att ta fram den första föreskriften för skydd mot skadegörelse och sabotage SLVFS 2008:13.