Förorenade områden – Grundkurs

Förorenade områden – Grundkurs

8–9 april 2025

På denna kurs deltar du digitalt på distans


Att hantera förorenade områden och massor som uppkommer på ett korrekt sätt är både viktigt och komplext. Lagkraven är hårda och om arbetet inte sker på ett riktigt sätt riskeras både omgivningen skadas och rättsliga påföljder för verksamhetsutövare och fastighetsägare.


För att kunna göra korrekta utförandearbeten, granskningar och bedömningar krävs det att du som arbetar på en tillsynsmyndighet har grundläggande, uppdaterad teknisk och praktisk kunskap inom en rad olika områden när det gäller förorenade områden.


Denna kurs ger dig viktig kunskap om olika föroreningars egenskaper och dess påverkan på miljön. Du får aktuell grundläggande kunskap om bland annat utredning av förorenade områden, ansvarsutredningar, riskbedömning, provtagning, platsspecifika riktvärden samt åtgärder och hantering av massor. Dessutom får du en sammanfattning av lagstiftningen som reglerar ansvar för förorenade områden.


Syftet med kursen är att du ska öka din kunskap och blir tryggare i ditt arbete med förorenade områden, för att kunna utkräva det ansvar som åligger verksamhetsutövare och fastighetsägare enligt miljöbalken.


Ur kursinnehållet:

  • Sammanfattning av lagstiftningen som reglerar ansvar för förorenade områden

  • Hur tillämpa generella riktvärden för att göra korrekta bedömningar?

  • Gränsvärden för olika föroreningar – vad innebär detta vid riskbedömning och beslut om åtgärder?

  • Genomgång av utredningsprocessen – som leder fram till val av efterbehandlingsåtgärd

  • Riskbedömning av förorenade områden – översiktlig genomgång

  • Ansvarsutredningen inför undersökningar och efterbehandlingsåtgärder

  • Strategi och planering inför provtagning av förorenade områden

  • Provtagning av förorenade områden

  • Relevanta föroreningars egenskaper och dess påverkan på miljön

  • Platsspecifika riktvärden utifrån Naturvårdsverkets beräkningsmodell

  • Naturligt förekommande ämnen med förhöjda halter i berg och andra material – åtgärder och hantering

  • Åtgärder vid förorenade områden – hur välja rätt efterbehandlingsåtgärd?

  • Riskbedömning för hållbar masshantering och säker återanvändning av massor

Målgrupp:Kursen vänder sig till dig som arbetar med frågor som rör förorenade områden som miljöinspektör eller miljöchef på landets kommuner, miljöhandläggare på länsstyrelse eller på Försvarsinspektören för hälsa och miljö. Även andra intresserade är välkomna att delta på kursen.


Datum: 8–9 april 2025


Plats: Digitalt på distans via Zoom


Pris:

Digitalt deltagande: 9 990 kronor, exklusive moms. Priset gäller deltagande för en person.

I priset ingår kursens dokumentation i digitalt format.


Sändningen kommer inte att spelas in och får inte heller spelas in av deltagarna.

Kursledare

Jonas Östgren, ekotoxikolog, Trapezia miljökonsult


Jonas Östgren, ekotoxikolog med bakgrund från Uppsala universitet, Kemikalieinspektionen och EFSA. Jonas är specialist inom riskbedömningar, ekotoxikologi och miljöföroreningar och har arbetat i expertroller på olika myndigheter. Han har arbetat som miljökonsult i 20 år med främst frågor som rör riskbedömningar, förorenade områden, PFAS, mark- och vattenprovtagningar samt marin biologi och ekotoxikologi. Han handleder också studenter samt utbildar inom miljö och hållbarhet.
Jonas har lång erfarenhet av att arbeta med avfall och masshantering kopplat till förorenade områden, men även återvinning av avfall, sekundära ballastmaterial och End of Waste. Hans breda kompetens och erfarenhet gör honom till en värdefull resurs inom miljökonsultverksamhet och hållbar utveckling.

Mattias Jacobson, geolog och miljökonsult, Trapezia miljökonsult


Mattias Jacobson är en erfaren geolog med kunskaper inom miljöfarlig verksamhet, miljöjuridik, miljökonsekvensbeskrivningar (MKB), miljöledning och miljösamordning. Han har varit verksam som miljökonsult i över 20 år, främst med frågor berör avfall och avfallshantering, tillståndsprövningar och förorenad mark.
Mattias har lång erfarenhet med avfall och avfallshantering, inklusive provning av avfall. Han har arbetat länge med återvinning av avfall och sekundära ballastmaterial. Dessutom har han arbetat med provning, kontroll/revision och certifiering av ballast, även från återvunnet material. Hans breda kompetens och erfarenhet gör honom till en värdefull resurs inom miljökonsultverksamhet och hållbar utveckling.