Tillsyn av dricksvattenanläggningar

Tillsyn av dricksvattenanläggningar

Hur uppfylls lagkraven inom livsmedelskontrollen vid tillsyn och kontroll av både större och mindre dricksvattenanläggningar?

28 november 2024, Stockholm

På denna kurs kan du även delta digitalt på distans


Dricksvatten som levereras av en kommunal eller kommersiell verksamhet omfattas av omfattande lagkrav vad gäller produktion och distribution av dricksvatten till konsument. Under denna kurs ökar du som livsmedelsinspektör din kunskap om hur du kan gå till väga samt vilka delar du kan fokusera på vid kontroll av dricksvattenanläggningar. Du får en ökad kunskap och förståelse för hur dricksvattenberedning fungerar, samt vilka utmaningar och sårbarheter som finns när det gäller frågor som rör säkerhet och beredskap på dricksvattenanläggningar.


Det har tillkommit flera nya krav på dricksvattenproducenter och leverantörer av dricksvatten i och med det nya dricksvattendirektivet som trädde i kraft 1 jan 2023. Nu ställs högre krav kring till exempel undersökning av kvalitet på råvatten, kontaktmaterial, nya parametrar och gränsvärden för ämnen som kan förekomma i dricksvatten, samt en ökad driftkontroll med övervakning av turbiditet.


Livsmedelsverket har genom två av de operativa målen som gäller till och med 2025, gett vägledning kring hur vissa av kraven i lagstiftningen kan uppnås. Det ena handlar om hantering av mikrobiologiska och kemiska faror vid faroanalys och beredning av dricksvatten, och det andra handlar om säkerhet vid vattenverk och reservoarer.


Under denna kurs får du som livsmedelsinspektör öka din kunskap om hur du avgör om verksamhetsutövaren har uppfyllt kraven i lagstiftningen gällande produktion och distribution av dricksvatten, från en dricksvattenanläggning som levererar mer än 10 kubikmeter dricksvatten per dygn eller som levererar dricksvatten till fler än 50 personer.


Efter kursen har du fått en ökad kunskap och trygghet kring hur du kan lägga upp kontrollen i din tillsyn, samt vilka delar du kan fokusera på vid kontroll av olika typer av dricksvattenanläggningar, så att du kan avgöra om verksamhetsutövaren har uppfyllt kraven i lagstiftningen.


Ur kursinnehållet:

  • Hur producerar och distribuerar man ett dricksvatten? Från vattentäkt till dricksvattenkran

  • Hur kopplas driften till de nya dricksvattenföreskrifterna? Vad har ändrats efter 1 januari 2023?

  • Tekniska lösningar vid beredning av dricksvatten – hur fungerar olika reningstekniker i processen från råvatten till dricksvatten?

  • Faroanalys på kommunala dricksvattenanläggningar – hur bedömer man faroanalys och provtagningsprogram vid tillsyn?

  • Provtagning av dricksvatten – hur granska och bedöma provtagningsprogram? Vad ska man tänka på vid tillsyn?

  • Tillsyn av säkerhet och beredskap på dricksvattenanläggningar – bakgrund, utmaningar, ansvar och möjligheter

  • Vilka säkerhetsåtgärder och vilken beredskapsplanering bör finnas på plats? Hur ska inspektören tänka för att inte skapa ett säkerhetsproblem?

Målgrupp: Livsmedelsinspektörer som arbetar med tillsyn av dricksvatten på landets kommuner. Du kan arbeta med tillsyn av både kommunala dricksvattenproducenter och mindre dricksvattenproducenter som är verksamhetsutövare. Även andra som är intresserade är välkomna till kursen!


Datum28 november 2024


Plats: Vasagatan 50, Stockholm eller digitalt på distans via Zoom


Pris:

Kurs i Stockholm: 8 590 kronor, exklusive moms. I priset ingår kursens dokumentation i digitalt format, lunch och för- och eftermiddagsfika.


Digitalt deltagande: 7 590 kronor, exklusive moms. Priset gäller deltagande för en person.

I priset ingår kursens dokumentation i digitalt format.


Sändningen kommer inte att spelas in och får inte heller spelas in av deltagarna.

Kursledare

Peder Häggström, seniorkonsult dricksvatten, Envidan

Christina Nordensten, konsult inom beredskap och civilt försvar inom dricksvattenområdet, Nordensten Consulting